Udskriv kapitel
(1 side)

6.  Om lykke

At vågne fuld af glad forventning til den nye dag - er det ikke definitionen på lykke i dens elementære form? Der er en umådelig styrke forbundet med at være naturligt lykkelig og glad; en styrke, der ikke kan undgå at forplante sig til andre. Lykke beror grundlæggende på et valg: Vi er så lykkelige, som vi har sat os for at være.

Der gives ingen virkelig lykke uden agtelse for Ham, som skabte os for lykke. Lykken begynder med taknemmelighed. Der er altid nogen eller noget at rette den mod.

Han vil være afskåret fra lykken, som kun har tanke for sit eget. Det forholder sig med lykken som en kvinde, man begærer: Man må gøre sig fortjent til begge. Her i livet venter nogen til stadighed på lykken, andre har friet til den og fået ja. Lykke kommer til den, som bringer andre lykke. Gennem tålmodig udholdenhed lægger et menneske fundamentet for lykken. En lykke, der ikke omfatter ens næste, er ingen lykke.

Hvis vi vil kende den højeste lykke, må vi først have grædt de bitreste tårer. Man kan drømme om lykken, men uden en personlig indsats vil den forblive en drøm. Der er en større lykke forbundet ved at give end ved at modtage. Først når et menneske forstår, at det gennem sin adfærd holder næstens lykke i sin hånd, har det lagt grunden til egen lykke.

Lykke er, når vore længsler besvares af en ligesindet sjæl. Mange efter­stræber den store lykke uden at bemærke tilstede­værelsen af den lille. Det er en menneskelig svaghed, at vi ofte først ænser lykken, når den har forladt os.

Et menneske har kun ret til lykken i den udstrækning, det formår at gøre andre lykkelige. Vi kan fremme vor stræben efter lykke ved i det mindste ikke at stå i vejen for andres. Hvem kan gøre et andet menneske fortræd, når man betænker, at også i det bor der en længsel efter lykke?

Hvornår var lykken vel mere svimlende end under det første kys, det første favntag i livets vår? Det unge menneske ved ikke, at også i drømmen om lykken er der lykke. Næst efter at finde sig selv gives næppe større lykke end at blive fundet af en anden.

Vi skal være glade for, at lykken sædvanligvis kun opleves momentant; også champagne ville miste sin charme om nydt til daglig. For nogle består lykken i akkumulationen af besiddelser, for andre i begrænsningen af samme.

Et taknemmeligt hjerte er et lykkeligt hjerte.


 Udskriv kapitel (1 side)